ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ!

Από την γέννηση του ο καπιταλισμός, η παραγωγή με κίνητρο το κέρδος και τον πλουτισμό, αδιαφορεί για το ανθρώπινο περιβάλλον.  Όμως μόνο μέσα στα τελευταία εξήντα και κάτι χρόνια έχει δημιουργήσει δυο υπαρξιακές απειλές για τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό.  Το Bulletin of the Atomic Scientists, μια ιστορική οργάνωση επιστημόνων που εργάστηκαν για την δημιουργία της ατομικής βόμβας – με υποστηρικτές όπως ο Albert Einstein – δημοσιεύει από το 1947, κάθε χρόνο το “ρολόι” της, που δείχνει πόσα “λεπτά” εκτιμούν πως μένουν ως τα “μεσάνυχτα”, την καταστροφή της ανθρωπότητας. 

Η ανακοίνωση τους το 1960 αναφέρεται στην  “μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση, που προίκισε την ανθρωπότητα με την πρωτάκουστη ικανότητα να καταστρέψει τον εαυτό της“.  Το 2018, για πρώτη φορά μετά το 1953, την χρονιά που ΗΠΑ και ΕΣΣΔ απόκτησαν και οι δύο Βόμβες Υδρογόνου, το ρολόι έδειξε ξανά μόλις ΔΥΟ λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Και η ώρα παραμένει ή ίδια για το 2019 .  Φέτος δηλώνουν :  “η Ανθρωπότητα τώρα αντιμετωπίζει δύο ταυτόχρονες υπαρξιακές απειλές, που κάθε μια από μόνη της θα αποτελούσε λόγο εξαιρετικής ανησυχίας και άμεσης απασχόλησης με αυτές“.  Αυτές είναι “τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή

Η οικονομική ελίτ της “μικρής Κύπρου” – ολόκληρης της “μικρής Κύπρου” – και η δεξιά  μας έχουν δώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο ρόλο σε αυτή την πορεία προς την καταστροφή, ριψοκινδυνεύοντας και με τις δύο απειλές.

Το μερίδιο μας στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα είναι πάνω-κάτω ανάλογο με τον πληθυσμό μας, δηλαδή 0.02%, ή το 1/5,000 του συνόλου.  Όποια “εσωτερικά” μέτρα και να πάρουμε, θα είναι πράγματι σταγόνα στον ωκεανό, παρόλο που έχουμε, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα ή μικρά κράτη, υποχρέωση και ευθύνη για την μείωση των εκπομπών μας.  Αλλά αυτή η υποχρέωση δεν μπορεί καθόλου να συγκριθεί με την ευθύνη μας να σταματήσουμε την εμπλοκή τοπικών και μακρινών κυβερνήσεων, μαζί και των δικών μας, στην εκμετάλλευση, εξόρυξη και έρευνα των μεγάλων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου. Μια εμπλοκή η οποία εκτός από την πλήρη αδιαφορία που δείχνει προς την ανάγκη γρήγορης μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ανεβάζει επίσης και την γεωπολιτική ένταση, γαργαλώντας έτσι και την πυρηνική απειλή. [1] 

Επειδή υπάρχει η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για τους υδρογονάνθρακες, το Κυπριακό Κίνημα κατά της Κλιματικής Αλλαγής, πρέπει να είναι Δικοινοτικό.  Για πολλούς λόγους, με σημαντικότερο την κλιματική κρίση, πρέπει να έχει σαν βασικό σύνθημα του “Σταματήστε τη διαμάχη για τους Υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν ανήκουν σε κανένα.  Δεν πρέπει να τους εκμεταλλευτεί κανένας” .  Ή, αν θέλετε, οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου ανήκουν στην ανθρωπότητα, που τους χρειάζεται να “Μείνουν Κάτω από τον Βυθό”.

Μάριος Οικονομίδης


[1] Τι να πει κανείς για την πολιτική του “Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών”, το οποίο ασχολείται με οτιδήποτε άλλο περιβαλλοντικό, αλλά διεκδικεί μαχητικά την “ΑΟΖ μας” και τους “υδρογονάνθρακες μας”; Το λιγότερο ότι ντροπιάζει την ίδια την ονομασία του.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s