ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ

Ένας τεράστιος πλούτος από άρθρα στο διαδίκτυο, από ακτιβιστές, ευαισθητοποιημένους δημοσιογράφους, αλλά και επιστήμονες σε καταξιωμένα επιστημονικά περιοδικά, εγκύπτει στο ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης (δεν είναι πια απλά “αλλαγή” αλλά “Κρίση”) και αναλύει τις πολλαπλές πτυχές του. Το blog μας θα επιχειρεί να φέρνει στους αναγνώστες του και αυτή τη συσσωρευμένη γνώση μέσα από μεταφρασμένα κείμενα. Η σημερινή πρώτη ανάρτηση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς μέσα στην απλότητά της αναδεικνύει τα ψέματα γύρω από το “ακίνδυνο!” και “αξιόπιστο!” φυσικό αέριο – αυτά τα ψέματα που αποκαλεί ως ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ.

Μερόπη Τσιμίλλη-Μιχαήλ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ*

Της Frida Kieninger

Σε περιόδους επείγουσας κλιματικής κρίσης και κλιματικών μεταβολών, οι απαιτήσεις για εναλλακτικές λύσεις στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Οι μεγαλύτεροι κλιματικοί εχθροί που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι το πετρέλαιο και ο άνθρακας. Εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αναπόφευκτα θα πρέπει να σταματήσουμε να τις χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες μέσα σε βιώσιμες κλίμακες.

“Καθαρό Αέριο” –  Είναι αυτό ένα Ψέμα;

Αυτό που μεγάλες εταιρείες όπως η ExxonMobil, η Shell και η BP προσπαθούν να πουλήσουν ως εναλλακτική λύση για το κλίμα, είναι το φυσικό αέριο. Αλλά κοιτάζοντας καλύτερα, η  επιστήμη μας διδάσκει ότι το φυσικό αέριο είναι και αυτό  ένα βρώμικο ορυκτό καύσιμο. Και, ακόμα, πως είναι περισσότερο από τοξικό για το παγκόσμιο κλίμα μας.

Αυτό που ονομάζουμε «φυσικό αέριο» είναι κυρίως το μεθάνιο, το οποίο όταν καίγεται, εκπέμπει πράγματι λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι η καύση του πετρελαίου ή του άνθρακα (Σημ. μεταφραστή: ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας). Είναι μια τέτοια μείωση αρκετή για να μειωθούν όσο απαιτείται τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου; Οχι!

Και το διοξείδιο του άνθρακα είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος: Το ζήτημα με το φυσικό αέριο, πέρα ​​από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι το ίδιο το άκαυστο μεθάνιο που διαρρέει στην ατμόσφαιρα σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς του φυσικού αερίου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαρροής είναι αυτό που εκπέμπεται κατά την εξόρυξη, και η αυξανόμενη χρήση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) καθιστά τις εκπομπές πολύ χειρότερες. Επιπλέον, διαρροή μεθανίου γίνεται κατά τη μεταφορά του μέσω αγωγών και σκαφών. Και το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, πολύ πιο ισχυρό από ότι κανείς θα σκεφτόταν.

Εάν εξετάσουμε σε ένα χρονικό ορίζοντα 20 ετών, μέχρι δηλαδή το 2040, το μεθάνιο θα έχει αντίκτυπο σχεδόν 90 φορές ισχυρότερο από τον αντίκτυπο του διοξειδίου του άνθρακα. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις εκπομπές μεθανίου εντελώς. Ακόμη, κι αν μόνο 2-3% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, το κλιματικό αποτύπωμά του είναι χειρότερο από αυτό του άνθρακα.

Ανησυχίες για το κλίμα: Το Αέριο παραμένει Πρόβλημα

Πέρα από τις καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα, υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο. Η εξόρυξή του, κυρίως μέσω fracking, αλλά ακόμα και με τους “συμβατικούς” τρόπους εξόρυξης, έχει σοβαρές παρενέργειες: Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη μολύνουν τις υδάτινες οδούς και τους υδροφόρους ορίζοντες, οι γειτονικές στις γεωτρήσεις κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, η ρύπανση του αέρα και η εκβιομηχάνιση ολόκληρων περιοχών συνιστούν επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα, το αέριο πρέπει να μεταφερθεί και οι κοινότητες κινητοποιούνται τώρα ενάντια στους αγωγούς φυσικού αερίου και τα τερματικά εισαγωγής του σε διάφορες ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες.

Παρά όλα αυτά τα προβληματικά ζητήματα που συνδέονται με το φυσικό αέριο, βλέπουμε μια μεγάλη ώθηση για τη δαπανηρή υποδομή φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχουν δισεκατομμύρια από τους φόρους των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξουν ένα σύστημα φυσικού αερίου, το οποίο δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο σε μια πραγματικά απαλλαγμένη από άνθρακα οικονομία. Αυτό περιλαμβάνει τερματικά που εισάγουν αέριο από όλο τον κόσμο, όπως το Κατάρ, το Περού, την Αλγερία ή τις ΗΠΑ. Ήδη σήμερα, τα ευρωπαϊκά τερματικά εισαγωγής φυσικού αερίου λαμβάνουν συνεχώς φορτία αυτού του υγροποιημένου αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του προερχόμενου από fracking από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πλαστικά και Λιπάσματα – από Φυσικό Αέριο

Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που συνδέονται με το φυσικό αέριο που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν. Ένα από αυτά είναι ότι χρησιμοποιείται επίσης και για να τροφοδοτήσει την παγκόσμια παραγωγή λιπασμάτων και πλαστικών. Η ώθηση για fracking στις ΗΠΑ είναι, για παράδειγμα, άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή πλαστικών στην καρδιά της Ευρώπης. Τα πετροχημικά εργοστάσια στη Σκωτία και τη Νορβηγία παραλαμβάνουν συνεχώς υγροποιημένο φυσικό αέριο από fracking για να το μετατρέψουν σε πρώτη ύλη για την παραγωγή πλαστικών. Και στη Λιθουανία, ένα μεγάλο μέρος της χωρητικότητας σε ένα τερματικό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κατειλημμένο από ένα παραγωγό λιπασμάτων. Επιπλέον, σχέδια για εισαγωγή αερίου για λιπάσματα και παραγωγή πλαστικών προγραμματίζονται και αλλού, όπως π.χ. στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Κέρδος Κέρδος Κέρδος

Η για ένα αιώνα σύνδεση μεταξύ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και των κέντρων λήψης αποφάσεων ισχύει εξίσου και στην περίπτωση του φυσικού αερίου. Σε μια προσπάθεια να προωθήσει το φυσικό αέριο και να δικαιολογήσει τη συνεχή χρήση του, η βιομηχανία ορυκτών χρησιμοποιεί μια σειρά από όρους: το “πράσινο” αέριο, το “από άνθρακα απαλλαγμένο” αέριο ή το “αξιόπιστο” αέριο, ως εταίρο των ανανεώσιμων. Στο σημερινό μας σύστημα, ο λαός θα επιβαρύνεται πάντα με το κόστος, ενώ οι μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου θα συγκεντρώνουν τα κέρδη.

Το φυσικό αέριο, και όλα τα πράσινα ψέματα που μας λένε για αυτό, δεν πρέπει να μας απομακρύνουν από μια σταθερή πορεία προς ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια, με κοινωνική ιδιοκτησία της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και χρήση ενέργειας σε βιώσιμες ποσότητες.

(*) Frida Kieninger, Natural Gas – No Solution for Climate Change, 19/3/2019, Transform Europe! Η Frida Kieninger είναι δραστήριο μέλος της Food & Water Europe (FWE), περιβαλλοντική ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες.

Μετάφραση-απόδοση: Μερόπη Τσιμίλλη-Μιχαήλ

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s