Η Κλιματική Κρίση και η micro-MEGA υποκρισία της ελίτ μας – 1/3

‘Προκειμένου να καταδείξω το συνολικό εκτόπισμα του χώρου μας, θα τολμήσω να χρησιμοποιήσω τον Ελύτη: «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!»’. (Ελένη Σταύρου, βουλευτής ΔΗΣΥ, ομιλία στη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 6/12/2016)

του Αλμπέρτο Φλωρεντίν

ΜΕΡΟΣ 1Ο από 3

“Το σαλιγκάρι κατέβηκε από το μανιτάρι και σύρθηκε στο γρασίδι, λέγοντας ‘Η μια πλευρά θα σε κάνει ψηλότερη και η άλλη χαμηλότερη’.

‘Η μια πλευρά ποιου; η άλλη πλευρά ποιου;” σκέφτηκε η Αλίκη.

‘Του μανιταριού’ είπε το Σαλιγκάρι .”  (Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων)

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι micro (1/5,000)

Για την οικονομική-πολιτική ελίτ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μαγικό μανιτάρι είναι η Κλιματική Κρίση .

Όταν το δαγκάσει από τη πλευρά της χρήσης των Ορυκτών Καυσίμων για τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες της, ανακαλύπτει όπως η Αλίκη ότι “το πηγούνι της – είχε χτυπήσει στο πόδι της!

Έτσι τον Μάρτη του 2019 ο Πρόεδρος της Βουλής, αντιμέτωπος με τους μαθητές που διαδήλωναν για την Κλιματική Κρίση, αναφέρθηκε σε “πολλές… χώρες που ποσοτικά … μολύνουν πολλαπλάσια από ότι η μικρή Κύπρος“.   Η αντιπροσωπεία από το “Youth4Climate Cyprus”, όταν συνάντησε τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, παρατήρησε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ικανοποιητική  μείωση εκπομπών.  Αλλά, όπως μας είπε ο Νικόλας ΜούροςΗ στάση του Υπουργείου για αυτό το θέμα είναι ‘παιδιά πρέπει να καταλάβετε ότι η Κύπρος μολύνει δεν μολύνει, δεν κάνει διαφορά παγκοσμίως’“.

Η αλήθεια είναι πως κατά την Wikipedia οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κύπρου είναι ανάλογες με τον πληθυσμό της, το 0.02% ή το 1/5,000 των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών.  Πράγματι δεν κάνει διαφορά παγκοσμίως.

αλλά και MEGA!

Όταν ωστόσο η ελίτ μας ασχολείται με τους  υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου, τότε νοιώθει όπως η Αλίκη, μετά που δάγκασε ένα κομμάτι από την άλλη πλευρά του μανιταριού:

“το μόνο που μπορούσε να δει, όταν κοιτούσε κάτω, ήταν ένας απέραντα μακρύς λαιμός, που έμοιαζε να υψώνεται σαν μίσχος μέσα από μια πολύ απομακρυσμένη θάλασσα πράσινων φύλων από κάτω της“. 

Την ιδέα για τον τίτλο του άρθρου την οφείλω στη βουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, που είπε [1]:

‘Προκειμένου να καταδείξω το συνολικό εκτόπισμα του χώρου μας, θα τολμήσω να χρησιμοποιήσω τον Ελύτη: «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!»’.

Για την Σταύρου η “Κύπρος” είναι “ο γεωπολιτικός άρχων της Ανατολικής Μεσογείου” που “Συμβάλλει … ενεργά και στη διαμόρφωση συμμαχιών και συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, που την αναδεικνύουν στη θέση του κεντρικού γεωστρατηγικού πυλώνα και συντονιστή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.” [2]

Wow! WOW!!! Αλλά δεν είναι μόνο η ακροδεξιά βουλευτής του ΔΗΣΥ – και σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, και υποψήφια Ευρωβουλευτής τον Μάη του 2019.  Οι λιγότερο “γραφικοί” της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, μπορεί να μην εκφράζονται τόσο δημαγωγικά, ωστόσο μας παροτρύνουν να βγάλουμε παρόμοια συμπεράσματα.  Ο Αβέρωφ Νεοφύτου για παράδειγμα:

“στην περιοχή μας συγκρούονται μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Κι είτε θα εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα που εξελίσσονται στην περιοχή…” [3]

Και αυτά βέβαια όλα αφορούν τους υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες:

“ο Αβέρωφ Νεοφύτου …υπέδειξε το ενδιαφέρον, που επέδειξαν για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης [έρευνας για υδρογονάνθρακες] εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας παγκόσμια, προερχόμενες από χώρες με ιδιαίτερη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία”.[4]

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: WORLD CLASS

Η ανθρωπογενής Κλιματική Κρίση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο [5].  Στον πυρήνα του ωστόσο υπάρχει ένα αίτιο, που – για την ώρα, αλλά ως πότε; [6] – μας δίνει  και την δυνατότητα να το ελέγξουμε.  Το αίτιο αυτό είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις καύσεις για παραγωγή ενέργειας ορυκτών καυσίμων όπως οι υδρογονάνθρακες της Α. Μεσογείου. 

 Έχω αναφερθεί στις πρόσφατες εξαιρετικά ανησυχητικές διαπιστώσεις του IPCC, της μεγαλύτερης επιστημονικής οργάνωσης στην Ιστορία, στο Διεθνές κίνημα που αυτές οι διαπιστώσεις πυροδότησαν, στον χαρακτηρισμό της Κλιματικής Αλλαγής ως Κρίση, ως κατεπείγουσα κατάσταση, και στην “αδήριτη”, για να ανακυκλώσω μια λέξη που έχει καταχραστεί η ελίτ μας, αναγκαιότητα για ταχύτατη μείωση της χρήσης υδρογονανθράκων παγκόσμια. 

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, δεν αρκεί να ασχολούμαστε με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την εντός των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας χρήση ορυκτών καυσίμων.  Στις ευθύνες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να συνυπολογίσουμε και το ρόλο της στην ευρύτερη διαμάχη για τα ορυκτά καύσιμα, τους υδρογονάνθρακες της Α. Μεσογείου. Αυτήν την διαμάχη σκιαγράφησε στην ομιλία του στο Συνέδριο “Αριστερά και Κυπριακό” ο Δάφνος Οικονόμου, συμπεραίνοντας:

Οι παίχτες στα Μπούργκενστοκ, στα Μοντ Πελεράν και τα Κρανς Μοντάνα  αποπειρώνται να μοιράσουν μεταξύ τους πολύ απτά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. … που στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία …. αφορούν μεγέθη ισχύος και επιβολής που ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Κύπρου

Η “ΑΟΖ μας” [7],  είναι μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, και αποτελεί μια γεωστρατηγική ενεργειακή ενότητα, όπως την παρουσιάζει όχι μόνο η ρητορική της δεξιάς, οι πολυδιαφημισμένες “συμφωνίες 3+1… για την ασφάλεια και την ενέργεια” και το κακόφημο “παράδειγμα” του Αναστασιάδη για τον αγωγό EastMed [8], αλλά και οι διεθνείς διαβουλεύσεις για μηχανισμούς μεταφοράς και πώλησης του ορυκτού “πλούτου” της περιοχής, και μια πληθώρα μελετών και άρθρων που αναφέρονται στους “Υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου ” [9]

Μπορεί να μην κουνάει η ουρά τον σκύλο, όπως στην εθνικιστική ονείρωξη της Ελένης Σταύρου και των ομοϊδεατών της.  Όμως η ελίτ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι απλά ένας μικρός μπακάλης της γειτονιάς που κλέβει ανεπαίσθητα στο ζύγι το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι και ένας βολικά τοποθετημένος συνεργάτης στον ανταγωνισμό μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. [10]   

Δεν πρόκειται λοιπόν για το 1/5,000 του παγκόσμιου προβλήματος.  Όταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι, στην διελκυστίνδα για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, πλάι στην ΚΔ συμμετέχουν “εταιρείες κολοσσοί… από χώρες με ιδιαίτερη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία“, μπορούμε να συμπεράνουμε με σιγουριά πως η ελίτ μας δεν έχει την εντύπωση ότι “η Κύπρος δεν κάνει διαφορά παγκοσμίως“. 

(Το 2Ο μέρος του κειμένου αντιπαραβάλλει τον οργασμό των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων με τις εκθέσεις της επιστημονικής κοινότητας, του IPCC.  Σύμφωνα με τις τελευταίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ήδη παγκόσμια επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων Ορυκτών Καυσίμων, ενώ κάθε προγραμματισμός ερευνών για νέα κοιτάσματα είναι τουλάχιστον ανεύθυνος.  Το επιχείρημα “είμαστε πολύ μικροί για να κάνουμε διαφορά” δεν αποτελεί δικαιολογία για την ανευθυνότητα στην ρύπανση.  Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι η εμπλοκή μας σε μεγάλης κλίμακας πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις, για έρευνες και σχεδιασμούς εμπορίας των Υδρογονανθράκων της Α. Μεσογείου,  μια πολιτική αυτοκτονικά ανεύθυνη και ριψοκίνδυνη δοσμένης της κλιματικής κρίσης.)


[1] Πρακτικά Βουλής 6/12/2016

[2] Πρακτικά Βουλής 18/11/2016

[3] Αβέρωφ Νεοφύτου: «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της περιοχής» 17/07/2019 https://rp.news/article/324196/averof-neofytoy-prepei-na-ekmetalleytoyme-ta-geostratigika-symferonta-tis-perioxis

[4] ΡΙΚ 8 Αυγ. 2016– “Κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί

http://riknews.com.cy/index.php/news/oikonomia/item/38041-a-neofytou-kanonika-oi-energeiakoi-sxediasmoi

[5] Μια πολυπλοκότητα που μαρτυρεί και το μέγεθος του υπεύθυνου για την μελέτη της οργανισμού του ΟΗΕ IPCC (Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή), ο οποίος είναι η μεγαλύτερη διεθνής οργάνωση επιστημόνων στην ανθρώπινη ιστορία.

[6] Δες για τη σημασία των “κρίσιμων σημείων”, ή σημείων ανατροπής (tipping points) σε πολύπλοκα συστήματα:  https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Tipping_points_in_the_climate_system&oldid=921884785 Στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής υπάρχει η τρομακτική πιθανότητα να έχουμε ήδη περάσει τέτοια σημεία, να έχουμε μπει σε κατάσταση ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής.

[7] Παρόλο που την παρουσιάζουν ως δεδομένη, τα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αμφισβητούμενα.  Αλλά με το πως η επίκληση της “Διεθνούς Νομιμότητας” και του “Διεθνούς Δικαίου” γίνεται από όλες τις πλευρές, όπως συμφέρει στην καθεμιά, και γιατί όλοι έχουν εξίσου το δικαίωμα να τα επικαλούνται, ελπίζω να ασχοληθώ σε άλλο άρθρο.

[8]Ο Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ακόμα: «Εμένα με φόβισε κάτι πάρα πολύ.  Όταν επροκλήθηκε ο πρόεδρος να εξηγήσει γιατί δεν δέχεται την μία τουρκοκυπριακή ψήφο, έφερε το παράδειγμα του EastMed»” από εδώ.

[9] Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων, που δεν έχουν καμμιά θέση σε οποιοδήποτε σενάριο του IPCC για γρήγορη παγκόσμια μείωση της χρήσης τους, για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Ενδεικτικά μόνο μερικοί σύνδεσμοι σε άρθρα και κείμενα για τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου:

Από την ιστοσελίδα της Deutsche Welle: “Ενώ τα αποθέματα στην Ευρώπη μειώνονται [και] γίνονται προσπάθειες να ελαττωθεί η εξάρτηση από την Ρωσία ένα νέο κοίτασμα αερίου κοντά στην νήσο Κύπρο έχει τραβήξει την προσοχή… η κούρσα για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων αερίου στην Μεσόγειο έχει ξεκινήσει

Από την τουρκοκυπριακή πανεπιστημιακή μελέτη “The hydrocarbon-ization of the cyprus problem” (“Η υδρογονανθρακοποίηση του κυπριακού προβλήματος“) :

“Εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, της σημασίας της σε υδρογονάνθρακες, και υπαρκτών καθώς και πιθανών συγκρούσεων, η Κύπρος βρίσκεται στην καρδιά διάφορων προτεινόμενων σεναρίων για την ανάπτυξη ενός εξαγωγικού μηχανισμού στη Ανατολική Μεσόγειο”

Από το 2013 και 2010 ήδη διαβάζουμε ότι (υπογραμμισμένα δικά μου): “Μια έκθεση της Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ του 2010 υπολόγισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει μέσα πιθανά μη ανακαλυφθέντα … κοιτάσματα φυσικού αερίου 122 τρις κυβικών ποδών (Tcf). Συγκρίνετε με … οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση … είχαν αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου 18.2 Tcf” 

Ακόμα και χωρίς πρόσθετη έρευνα και ανάπτυξη τα αποθέματα επαρκούν για να καλύψουν τα τωρινά επίπεδα ζήτησης για πάνω από 40 χρόνια

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολύ περισσότερα από ότι θα χρειαστούν γενικά οι χώρες της περιοχή (εφόσον η χρήση πλησιάσει το μηδέν, όπως συμβουλεύει το IPCC, μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια). 

ΡΙΚ 21/8/2018Πεδίο ερευνών η ΑΟΖ από εταιρείες κολοσσούς“: “Ειδικότερα για την Κύπρο και τις δυνατότητες της σε υδρογονάνθρακες, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ενδεικτική η ανάλυση που έκανε η εταιρεία RyStad Energy, ειδική σε θέματα δεδομένων για την ενέργεια, που κατατάσσει την Κύπρο στην πρώτη πεντάδα χωρών με τις σημαντικότερες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου, στη θάλασσα, για το 2018

[10] Η σχέση της Κύπρου με τους υδρογονάνθρακες ( πετρέλαια και φυσικό αέριο) της Μ. Ανατολής, είναι παλιά:  “Πάντα μας θεωρούσαν ως ένα Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο“.  Τώρα όμως αυτή η σχέση δεν αφορά μόνο τους υδρογονάνθρακες στα εδάφη κρατών της περιοχής, αλλά τους “δικούς μας”.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, είδαμε τελευταία πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για απειλητική (με παρόμοιες δηλώσεις προετοιμάζονται συχνά πολεμικές περιπέτειες) επίκληση του Διεθνούς Δικαίου εναντίον της ισχυρής Τουρκίας των G20, από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία (η οποία μας δουλεύει ψιλό γαζί: “Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο λόγω αρχών κι όχι λόγω της Total”).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s