ΠΡΟΣ ΠΑΛΙΟΦΙΛΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

Του Γιάννου Ιωάννου*

Ο Αντόνιο [Γκουτέρες] ήταν σαφής: αν θα μιλήσετε, θέλω συγκεκριμένο σχέδιο για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Στο τέλος της συνόδου για το κλίμα, 66 χώρες συμφωνήσαν στο στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Δεν γνωρίζω τι έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη σύνοδο.

Δεν γνωρίζω αν μίλησε, αν δεσμεύτηκε, ή αν ανακοίνωσε κάτι από εκείνο που επιθυμούσε ο Αντόνιο.

Γιατί η σχετική επιστολή που κοινοποίησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Αντόνιο, είναι μάλλον ασαφής και βρίσκεται πολύ κάτω από αυτό που θα επιθυμούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην επιστολή (που εστάλη σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός της Τουρκίας), αναφέρονται τρεις προτάσεις:

Α. Επιστημονική διερεύνηση του πεδίου εφαρμογής ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης.

Β. Διακυβερνητική διάσταση για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης για το κλίμα.

Γ. Εφαρμογή του περιφερειακού σχεδίου δράσης.

Όπως βλέπετε η πρόταση είναι μάλλον κενή ουσιαστικού περιεχομένου. Συνειδητά και προγραμματισμένα. Προβλέπει πολλές συναντήσεις με πρωτοβουλία της ΚΔ, όπου θα μπορούσαμε να διαφημίσουμε την έγνοια μας για το περιβάλλον κλπ, κλπ, αλλά ως εκεί.

Γιατί ξέρετε, και σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση της ΚΔ δεν λέει την αλήθεια. Η κυβέρνηση της ΚΔ θεωρεί τους υδρογονάνθρακες που κρύβονται στο βάθος της Μεσογείου κυρίως ως στρατηγικό όπλο στην προσπάθεια της να χτίσει προσωπικότητα ενεργειακού κέντρου στην περιοχή, να μας κάνει όλους με τις λίρες και το κυριότερο: να δείξει στην Τουρκία ποιο είναι το αφεντικό. Κάποιοι μπορεί να απαντήσουν, και που είναι το κακό; Γιατί είναι αρνητική μια τέτοια πολιτική;

Για τον ακόλουθο βασικό λόγο:

Σε κάθε περίπτωση η μόνη λύση στο Κυπριακό είναι η ΔΔΟ και όσες «νίκες» και να σημειώσουμε σε βάρος της Τουρκίας, πάλι εκεί θα καταλήξουμε (όπως δήλωσε άλλη μια φορά ξεκάθαρα χτες ο Νίκος Χριστοδουλίδης). Ή στην απαξίωση της μισής Κύπρου και το χάρισμα της στη χώρα αυτή.

(Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ καν στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που αφορούν αυτές τις μορφές ενέργειας, δεν τολμώ καν να παρουσιάσω τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα που κάνουν αμφίβολη την τελική εκμετάλλευση).

Οι ενεργειακές μας φαντασιώσεις δεν στρεβλώνουν μόνο την πολιτική διάσταση των πραγμάτων, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις. Μας αφήνουν επίσης και πίσω στην ουσιαστική και πολύ πιο σημαντική προσπάθεια να φτιάξουμε μια χώρα φιλική στο περιβάλλον.

Και εδώ να καλέσουμε τους παλιόφιλους τους Οικολόγους για σχόλιο. Κάνοντας μια σύγκριση:

Η Νέα Ζηλανδία είναι κάπως μεγαλύτερη από την Κύπρο. Παράγει όμως ήδη το 80% της ενέργειας της από ΑΠΕ ενώ δεσμεύτηκε με νόμο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Δεν είναι περίεργο που οι Κύπριοι Οικολόγοι δεν υιοθέτησαν ποτέ ανάλογες προτάσεις; Δεν είναι περίεργο που οι Οικολόγοι τοποθετούνται επί παντός επιστητού, αλλά για αυτό το θέμα μούγκα;

Κατ’ ακρίβεια δεν σιωπούν. Κατ’ ακρίβεια υιοθετούν τις δονκιχωτικές πολιτικές του πρόεδρου Αναστασιάδη για τα γκάζια, έχοντας και εκείνοι υπόψιν πως με αυτό τον τρόπο θα γονατίσει η Τουρκία (και θα μας δώσει πίσω μια καθαρή ελληνική Κύπρο).

Κατ’ ακρίβεια δεν συνεπιφέρονται ως Οικολόγοι. Συμπεριφέρονται ως αυτό που είναι: ένα λαϊκιστικό εθνικιστικό κόμμα που χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να ελκύει την κρυφή εθνικιστική ψήφο.

Μας δίνουν πάντως τη δυνατότητα να προβάλλουμε άλλη μια ιδιαιτερότητα του πελλότοπου: έχουμε το μόνο πράσινο κόμμα στον κόσμο που ουσιαστικά στηρίζει ενέργεια από τους υδρογονάνθρακες.

Δεν το λες και λίγο!

(*) Ο γράφων υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Οικολόγων. Αποχώρησε μετά το δημοψήφισμα του 2004, λόγω της εθνικιστικής στάσης του κόμματος στο Κυπριακό. Ενοχλητικός του ήταν και ο συστηματικός λαϊκισμός του.

Αναδημοσίευση από το blog του σγγραφέα, https://strovoliotis.wordpress.com/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s